Ginekologija

Potrebna vam je stručna i brižna ginekološka njega? Ginekološka ordinacija Eliksir je prilagođena individualnim potrebama svake pacijentkinje.

Verujemo u holistički pristup i brigu o cjelokupnom zdravlju žene, uz podršku i razumjevanje tokom svakog koraka. Ako želite da zakazujete pregled ili saznate više o našoj ordinaciji, jednostavno nas kontaktirajte putem telefona ili popunjavanjem obrasca za zakazivanje na našoj veb stranici. Vaše zdravlje je naš prioritet i radujemo se što ćemo vam pružiti vrhunsku ginekološku njegu.

Kolposkopija

Kolposkopija je važna metoda u ranoj dijagnostici malignih tumora grlića materice. Pregled traje oko 15 minuta i nije bolan. Radi se o vizuelnoj metodi  pregleda pod jačim osvjetljenjem i uvećanjem od nekoliko desetina puta. Tokom pregleda nanosi se tekućina koja će eventualno prisutne premaligne i maligne promjene učiniti vidljivim na osnovu čega možemo procijeniti raširenost, ali i težinu promjene. Kod postojećih “ranica” na grliću koje su čest nalaz pruža dodatnu sigurnost uz uredan PAPA test koja dostiže 98% do 99% da je zaista sve u redu. Tokom kolposkopije moguće je uraditi tzv. ciljanu biopsiju sa sumnjivih površina.

PAPA TEST

Papa test je skrining metoda koju radimo zbog ranog otkrivanja raka grlića materice. Idealno bi bilo raditi ga u kombinaciji sa kolposkopijom jer tako povećavamo tačnost nalaza. Radi se u sklopu ginekološkog pregleda, bezbolna je i brza metoda. Uzorak uzimamo pomoću štapića i četkice, pravimo razmaz na stakalcu i šaljemo patologu na analizu. 

Ultrazvučni pregled dojke

Ultrazvučni pregled dojke je neinvazivna metoda koja  nam daje podatke o strukturi tkiva dojke i pazušne jame, a u cilju otkrivanja tumora dojke uz palpatorni pregled i mamografiju,  a po potrebi i magnetnu rezonancu. Daje nam korisnu informaciju o tome da li je u pitanju benigna ili maligna promjena. Radi se između 7. i 10. dana ciklusa, a preporučuje se da se uradi jednom godišnje.

Ultrazvuk u ginekologiji

Ne daju sva patološka stanja, na žalost, upozorenja u smislu ranih tegoba nego se neka od njih otkrivaju slučajno na preventivnim pregledima. To se prije svega odnosi na različite malignitete reproduktivnih organa. Korisno sredstvo za otkrivanje takvih patoloških stanja je ultrazvuk kao neinvazivna i pouzdana metoda koja pruža informacije o odstupanju od fiziološke morfologije organa bilo da se radi o benignim promjenama poput mioma i cisti, bilo da je riječ o otkrivanju maligniteta.

Ultrazvuk u akušerstvu

Zajednički cilj pacijentima i nama je zdravo potomstvo pa se zbog toga sprovode redovne kontrole trudnica koje obuhvataju laboratorijsku obradu, ali i ultrazvučni monitoring. Pri tome, ultrazvučna dijagnostika ima svoje karakteristike i prioritete prilagođene svakom trimestru trudnoće. Kontrola trudnoće je specifična po tome što pratimo stanje fetusa, ali i majke zbog blagovremenog otkrivanja potencijalnih rizika i opasnosti po njihovo zdravlje i ishod trudnoće i porođaja.